Zakelijke brief schrijven: tips en voorbeelden (2024)

Of het nu gaat om het indienen van een sollicitatie, het formuleren van een klacht, of het uitdrukken van je motivatie voor een studie, een goede zakelijke brief is een krachtig instrument in de wereld van zakelijke communicatie. Bekijk praktische voorbeelden en handige tips.

Zakelijke brief schrijven: tips en voorbeelden (1)

Bas van WijkVoorbeeldstraat 1231234 AB, Den HaagE-mail: basvanwijk@mail.nlTelefoon: 06 1234 5678Utrecht, 11 april 2024Lidltav Mevrouw A. JansenIndustrieweg 101000 AA, AmsterdamBetreft: Sollicitatie naar de functie van Marketing ManagerBeste mevrouw Jansen,Van de vele supermarkten in mijn buurt, ga ik het allerliefste naar de Lidl. Vandaar dat ik heel graag solliciteer op de functie van Assistent Marketing Manager. Als recent afgestudeerde in marketing, breng ik een frisse blik, gedrevenheid, en de nieuwste inzichten mee om bij te dragen aan de ambities van LidL. Toen ik deze functie tegenkwam, wist ik dat het de perfecte functie voor mij was. Laat me je vertellen waarom.

Tijdens mijn studie marketing heb ik een sterke interesse ontwikkeld in de dynamiek van de retailsector, en de uitdagingen en kansen die deze biedt. Bij Lidl zie ik de perfecte omgeving om mijn interesse voor retailmarketing te combineren met mijn ambitie om impact te maken. Ik ben klaar om bij te dragen aan het realiseren van de groeiambities, door het ontwikkelen van campagnes die niet alleen de verkoop stimuleren maar ook de klantloyaliteit verhogen.

De retailsector is voortdurend in beweging, en ik ben ervan overtuigd dat mijn recent verworven academische kennis en mijn vermogen om snel te leren mij in staat stellen om effectief bij te dragen aan het team. Ik ben bijzonder geïnteresseerd in de manier waarop jullie innovatie en klantgerichtheid combineren om voorop te blijven lopen in de markt. Met mijn achtergrond en vaardigheden ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan deze missie.

Zoals u kunt lezen, ben ik zeer gemotiveerd en kijk ik uit naar de mogelijkheid om mijn bijdrage te leveren aan het succes van Lidl. Mijn cv vindt u als bijlage voor meer informatie over mijn achtergrond. Graag kom ik mijn enthousiasme en ideeën persoonlijk met u bespreken.Met vriendelijke groet,Bas van WijkBijlage: curriculum vitae

Inhoudsopgave

Opbouw zakelijke brief

Een zakelijke brief is veel formeler dan een informeel bericht aan een vriend of collega. Het bevat specifieke onderdelen: de opbouw van een zakelijke brief is cruciaal voor een professionele communicatie. Hieronder vind je de structuur van een zakelijke brief met bij elk onderdeel een voorbeeld.

Wist je dat...

...een recruiter slechts 7,4 sec naar je CV kijkt? Val op met een onweerstaanbaar CV! Download in PDF. Binnen 10 min klaar.


1. Afzendergegevens

Een zakelijke brief begint met je eigen naam en adres, de gegevens van de afzender dus. De ontvanger kan dan meteen zien van wie de brief afkomstig is.

Bas van WijkVoorbeeldstraat 1231234 AB, Den HaagE-mail: basvanwijk@mail.nlTelefoon: 06 1234 5678

Maar je kunt je afvragen of dit nog van deze tijd is. Zakelijke brieven worden tegenwoordig namelijk bijna altijd verstuurd per e-mail. De afzender staat dan ook in de e-mail.

2. Dagtekening

Vervolgens komt de dagtekening. Je schrijft op waar en wanneer de brief is geschreven.

Utrecht, 11 april 2024

Ook dit is achterhaald als je een e-mail stuurt, maar als je op veilig wilt spelen, kan het geen kwaad.

3. Geadresseerde

Officieel volgt nu de naam en het adres van de ontvanger. Alleen als je een brief per post verstuurt, is dat echt belangrijk.

Bekijk de nieuwste vacatures

Lidltav Mevrouw A. JansenIndustrieweg 101000 AA, Amsterdam

4. Betreft/onderwerp

In een zakelijke brief kun je nu met een korte regel het onderwerp van je brief beschrijven. Dit wordt ook wel het kenmerk van een brief genoemd.

Betreft: Sollicitatie naar de functie van Marketing Manager

Als je een e-mail schrijft, is het logisch om het onderwerp al in de onderwerpregel te vermelden, maar het kan geen kwaad om dit in de brief nog eens te herhalen.

5. Aanhef

Zorg ervoor dat je weet aan wie je de brief stuurt. Een persoonlijke aanhef is de allerbeste aanhef voor een zakelijk brief.

Beste mevrouw Jansen,
Beste A. Jansen,

Wat formeler:

Professionele Sollicitatiebrief en CV nodig?

Deze online tool maakt een onweerstaanbare brief en cv binnen 15 min, volledig op maat

Geachte mevrouw Jansen,
Geachte A. Jansen,

6. Inleiding

Introduceer de reden van je brief. Bij een sollicitatiebrief is het van belang om te beginnen met een sterke openingszin zodat je de lezer meteen overtuigt om verder te lezen.

Van de vele supermarkten in mijn buurt, ga ik het allerliefste naar de Lidl. Vandaar dat ik heel graag solliciteer op de functie van ...

7. Kern

Nu we de inleiding van de brief achter de rug hebben, is het tijd om over te gaan tot de kern. Het is belangrijk om dit gedeelte beknopt te houden, met een doel van niet meer dan 300 woorden, verspreid over drie tot vier alinea’s.

Beschrijf het doel van je brief en licht toe. In een motivatiebrief zal dit je motivatie zijn voor de openstaande functie.

Met mijn vijf jaar ervaring in diverse marketingrollen en mijn recente succes in het leiden van een succesvolle campagne die de verkoop met 20% verhoogde, ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle toevoeging zou zijn aan uw team.

8. Afsluiting

Rond je brief af met een passende afsluiting. Als de lezer actie moet ondernemen, geef dit dan duidelijk aan.

Zoals u kunt lezen, ben ik zeer gemotiveerd en kijk ik uit naar de mogelijkheid om mijn bijdrage te leveren aan het succes van Lidl. Mijn cv vindt u als bijlage voor meer informatie over mijn achtergrond. Graag kom ik mijn enthousiasme en ideeën persoonlijk met u bespreken.

9. Slotgroet

Met een zakelijke groet sluit je je brief netjes af. Noem duidelijk je eigen naam.

Met vriendelijke groet,Bas van Wijk

10. Ondertekening

Eventueel kun je ook een handtekening zetten (of inscannen). Zo is je zakelijke brief helemaal af.

11. Bijlagen

Eventuele bijlage(s) die je met de brief meestuurt kun je helemaal aan het einde benoemen.

Bijlage: Curriculum Vitae

Verschillen tussen een brief en een e-mail

Hoewel de inhoud grotendeels overeenkomt, is de vorm van een zakelijke e-mail iets anders dan die van een traditionele brief. Zo wordt in een e-mail de adresinformatie van de geadresseerde niet bovenaan de e-mail geplaatst en wordt de ‘betreft’-regel vervangen door een onderwerpregel.

Bijlagen worden bovenaan de e-mail aangekondigd, wat een belangrijk verschil is in de opmaak​.

Je hebt 65% meer kans op een uitnodiging...
...als je binnen 4 dagen reageert op een vacature

Schrijftips voor een zakelijke brief

  • Persoonlijke aanhef: Zorg ervoor dat je de ontvanger bij de juiste naam en titel aanspreekt. Het correct spellen van namen en het gebruik van de juiste aanspreekvormen is essentieel.
  • Positieve insteek: Focus op wat mogelijk is en bied oplossingen in plaats van problemen te benadrukken. Een positieve toon wordt gewaardeerd.
  • Kort en bondig: Probeer je brief tot één A4’tje te beperken. Dit helpt om je boodschap duidelijk en krachtig over te brengen.
  • Vermijd clichés: In het slot van de brief is het beter om een uitnodigende zin te gebruiken, zoals “Wanneer u nog vragen heeft, kunt u altijd contact met mij opnemen”, in plaats van een afstandelijke afsluiting.
  • Een persoonlijke touch: Een persoonlijke handtekening onder de brief toont authenticiteit en professionaliteit.
  • Uniformiteit: Zorg ervoor dat al je zakelijke correspondentie in dezelfde huisstijl is, met consistent gebruik van briefpapier, lettertype en -grootte​.

Het belang van een zakelijke brief ligt niet alleen in de inhoud, maar ook in de presentatie en structuur. Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je brief of e-mail de gewenste impact heeft en professioneel overkomt.

Bekijk de nieuwste vacatures

Sebastiaan van Rijsewijk

Eigenaar van sollicitatieplatform beaks.nl waar hij kandidaten helpt met solliciteren, werk en carrière. Lees meer.

Gerelateerde artikelen:

  • De beste aanhef voor je sollicitatiebrief (+voorbeelden)
  • 100+ Cv voorbeelden (gratis)
Zakelijke brief schrijven: tips en voorbeelden (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5876

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.